De inbreng van fractievoorzitter Charlotte Meiland welke tijdens de raadsvergadering is uitgesproken:
In onze gemeente werken we dagelijks aan een toekomst waarin traditie en innovatie hand in hand gaan. Dat geldt niet alleen voor woningbouw of duurzaamheid, maar zeker ook voor de agrarische sector – een sector die in Noordwijk, Noordwijkerhout en De Zilk niet alleen historisch is, maar ook economisch en sociaal essentieel.
We waarderen dat u aandacht vraagt voor het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen – een onderwerp dat velen raakt. Tegelijkertijd willen we oproepen tot meer nuance en verbinding. De motie die u heeft ingediend roept bij veel inwoners en ondernemers – waaronder veel bollentelers en zelfs de KAVB oftewel de branchevereniging van de bloembollensector – vragen op. Niet alleen over de inhoud, maar vooral over de toon en benadering.
Want wat op het oog nobel lijkt, mist helaas draagvlak bij degenen die het direct betreft. Vele agrarisch ondernemers voelen zich gepasseerd. Niet gehoord. En dat terwijl juist zij werken aan vernieuwing en verduurzaming. Vanuit hun praktijk, niet vanaf een bureau.
HELDER kiest bewust voor het woord gewasbeschermingsmiddelen. Omdat het gaat om bescherming, tegen ziektes, schimmels en plagen. Tegelijk willen wij, net als u, dat die bescherming op een verantwoorde en duurzame manier gebeurt. Maar dan wel samen met onze telers, niet over hun hoofden heen.
Daarom roepen we raadsleden op om het gesprek te zoeken. Laten we niet praten over mensen, maar met mensen. Wij nodigen u van harte uit om samen met ons en betrokken ondernemers om tafel te gaan. Om te luisteren, vragen te stellen en bruggen te bouwen.
Want als we de deur van het gemeentehuis openzetten en de polder ingaan, dan ontdekken we dat echte verandering begint met wederzijds begrip. En dat begint bij een simpele vraag: “Hoe kunnen we u helpen verduurzamen?”
Dank u wel.